Ganna és környékének látnivalói

Esterházy-mauzóleum

(Ganna)

A Nagygannán 1770-ben épült fatemplom helyett új templom építését határozta el gróf Esterházy Miklós 1808-ban. Az építkezést 1812-ben Charles Moreau francia építész tervei alapján kezdte el Joseph Czehmaister tatai építőmester, de egy év múlva visszavonták megbízatását és a munkát Josef Franz Engel az Esterházy család bauinspektora folytatta. A több mint 300 ezer forintot felemésztő építkezés befejeztével a templomot 1818 nyarán szentelték fel.

Szarvaskő vára (Döbrönte)

A Bakony nyugati oldalán, enyhébb lankák közötti völgyben bújik meg Döbrönte kicsiny települése, ami felett drámai festőiséggel törnek az égbolt felé a középkori vár maradványai. Nagy Lajos király 1367-ben adott engedélyt kedvelt udvari emberének, Himfy Benedek pozsonyi ispánnak, hogy kővárat emeltethessen a döbröntei uradalmának területén.

Kerek templom (Döbrönte)

A főutcán áll az 1815-ben épült klasszicista templom. Építtetője a Somogyi családhoz tartozó Győri Krisztina volt. A kerek, centrális elrendezésű, kupolás templomot Charles Moreau tervezte, és a szomszédos Gannán található, szintén általa épített templom és mauzóleum kicsinyített mása. Az építkezés kivitelezője a bécsi Kornhausel József volt.
Made with Kelemen
Meseszép Vendégház